"Γλυκά Χριστούγεννα", συνταγές από την Ελλάδα και τον κόσμο

Τα Χριστούγεννα είναι αναμφίβολα η πιο γλυκιά γιορτή!

Βάλτε χριστουγεννιάτικες μελωδίες, φορέστε το σκούφο του ζαχαραπλάστη και ετοιμάστε τα πιο λαχταριστά γλυκά!

Επιλέξαμε εύκολες συνταγές που μπορούν να γίνουν μαζί με τα παιδιά.

 

🙋‍♀️Από την εθελόντρια της ομάδας Κατερίνα Νικολακοπούλου

🍯 Μελομακάρονα 

Υλικά:                            

Για το σιρόπι: 500 γρ. νερό, 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 150 γρ. μέλι, 3 στικ κανέλα, 3 γαρίφαλα, 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Μείγμα 1: 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 400 γρ. σπορέλαιο, 180 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. ζάχαρη άχνη, 1/2 κ.γ. γαρίφαλο, 2-3 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γ. σόδα μαγειρική, ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2: 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ., 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα: μέλι, καρύδια

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι: βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

 

🍯 Δίπλες

Υλικά:  500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 5 αβγά, μεσαία, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1-2 κ.σ. νερό, προαιρετικά, 400 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι: 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 800 γρ. νερό, 2 στικ κανέλα, χυμός λεμονιού, από 1/2 λεμόνι, 50 γρ. μέλι

Για το σερβίρισμα: μέλι, σπασμένα καρύδια,

Εκτέλεση:  στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Το μείγμα δεν θα δέσει καλά στο μίξερ. Αφαιρούμε και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας. Μόλις σχηματίσουμε τη ζύμη με τα χέρια μας τη μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη τότε προαιρετικά βάζουμε το νερό. Κόβουμε σε 5 κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη. Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης.

Για το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις κανέλες, τον χυμό λεμονιού, το μέλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

 

👩‍🎨 Από την εθελόντρια της ομάδας Ιωάννα Κελεσίδου

🌲Panettone από την Ιταλία

To Panetonne είναι μια αυθεντική ιταλική συνταγή που θα μας ταξιδέψει στη Χριστουγεννιάτικη Ιταλία. Είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ιταλών. Είναι πεντανόστιμα και σίγουρα θα ξετρελαθείτε όπως κι εγώ!!!

Υλικά250 γραμ. βούτυρο, 6 μεγάλα αβγά, 100 γραμ. γάλα, 1 κ.γλ. αλάτι, 700 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι, 2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά, 140 γραμ. ζάχαρη, 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας, 100 γραμ. σταφίδες, 100 γραμ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ), 50 γραμ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ, ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι, λίγο βούτυρο για το μπολ

Εκτέλεση: για την αυθεντική συνταγή πανετόνε (panettone), βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε τα 150 γραμ και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει. Ζεσταίνουμε τα 50 γραμ. αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τα φρούτα να ρουφήξουν το αλκοόλ. Τα κρατάμε στην άκρη για αργότερα. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Σαν τσίχλα. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή. Αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′. Βάζουμε τη μαλακή ζύμη για πανετόνε σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα. Δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα. Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει. Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε τη ζύμη. Ισομοιράζουμε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15Χ13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους. Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.  Αλείφουμε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά. Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και  τον ζεσταίνουμε πολύ καλά. Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC  και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φουρνίζουμε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και ψήνουμε τα πανετόνε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε  τα πανετόνε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά. Ιδανικά, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά, πρέπει να τα κρεμάσουμε ανάποδα.

Για τη μαγιά: για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Μυστικά για Panettone:

-Η ζύμη για το πανετόνε πρέπει να είναι βουτυράτη, μαλακή σαν μία μεγάλη τσίχλα. Για να πιάσουμε τη ζύμη βουτυρώνουμε τα χέρια μας.

-Δεν χρησιμοποιούμε πουθενά αλεύρι, ούτε στον πάγκο ούτε στο πλάσιμο των πανετόνε. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ειδικές φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε, αφού τις βουτυρώσουμε πρώτα καλά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε βαθιά φόρμα, καλά βουτυρωμένη και στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

-Αλείφουμε το πανετόνε πριν το βάλουμε στο φούρνο με ασπράδι ή διάλυμα αυγού για να γυαλίζει μετά το ψήσιμο.

-Την ώρα που ψήνουμε το πανετόνε βάζουμε ταψάκι με βραστό νερό στη βάση του φούρνου. Αυτό δίνει υγρασία στο ψήσιμο και γυαλίζει το πανετόνε.

-Αφού βγάλουμε το πανετόνε από το φούρνο, διαπερνάμε τη βάση του μ-ε 2 σουβλιά και το στερεώνουμε ανάποδα να στεγνώσει τελείως  και να κρυώσει καλά.

-Αν θέλετε έντονα γλυκό το πανετόνε αυξήστε την ζάχαρη κατά 50 γραμμάρια. Εγώ το προτιμώ άγλυκο και το αχνίζω ελαφρά στο σερβίρισμα.

-Αν θέλετε το panettone να πάρει έντονο κίτρινο χρώμα, διαλύστε λίγο σαφράν μεσα στο ζεστό κονιάκ με τα αποξηραμένα φρούτα. Έτσι θα γίνει πιο καροτί η ζύμη και θα έχει πιο έντονο χρώμα.

-Με το πανετόνε θα ασχοληθείτε μόνο 10΄ στην αρχή και μετά θέλω να έχετε υπομονή και να αφήνετε κάθε φορά την ζύμη να ξεκουράζεται και να γίνεται η τριπλάσια μετά από κάθε ζύμωμα. Έτσι σαν αποτέλεσμα θα έχετε ένα πάρα πολύ φουσκωτό και αφράτο panettone.

-Να τυλίξετε το πανετόνε, αφού κρυώσει τελείως  με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί απαλό και μαλακό.

-Μπορείτε να αλείψετε το ζεστό πανετόνε με λίγο λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Έτσι θα διατηρηθεί μαλακή η επιφάνεια του.

-Μπορείτε να φτιάξετε πανετόνε με σοκολάτα, προσθέτοντας 150 γραµ. σταγόνες σοκολάτας στη ζύμη.

 

🥣Από την εθελόντρια της ομάδας Όλγα Μαρία Παπαγεωργίου

👉Μπισκοτάκια με χριστουγεννιάτικα σχέδια

Υλικά: 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ όχι κατευθείαν από το ψυγείο, 200 γραμμάρια ζάχαρη ή άχνη, 2 αυγά, 1 φακελάκι μπέικιν, 3 - 4  βανίλιες, Tο ξύσμα ενός λεμονιού ή 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 500 γραμμάρια μαλακό αλεύρι , ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση: χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε την άχνη και συνεχίζουμε τι χτύπημα για άλλα 5 λεπτά. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.Μετά ρίχνουμε το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει, μαζί με το μπέικιν. Ανακατεύουμε απλά με το χέρι μας ίσα να ανακατευτούν τα υλικά. Η ζύμη γίνεται μαλακή και απαλή. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει (στρογγυλά, πλεξούδες κ.α.) και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, με λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς. Τα βγάζουμε πριν να πάρουν χρώμα. .

Λίγα μυστικά ακόμα: όσο περισσότερο χτυπήσετε το βούτυρο και όσο λιγότερο παιδέψετε το αλεύρι τόσο πιο ωραία γίνονται. Το καλό με αυτά τα κουλουράκια είναι ότι τα φτιάχνεις σε όποιο σχήμα θέλεις και τα στολίζεις όπως θέλεις. Επίσης μπορείς να αλλάξεις ή να προσθέσεις ένα υλικό όπως κανέλα, για να γίνουν κουλουράκια κανέλας κ.α. 

Υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε 30 άτομα, εξαρτάται το σχήμα και το μέγεθος. 

 

👉Σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς 

Υλικά: 2 κουβερτούρες , 1 μικρό κουτί γάλα, 150 γρ. ξηροί καρποί της αρεσκείας μας (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους). Προαιρετικά: 1 κούπα κορν φλέικς

Εκτέλεση: κάνουμε τις κουβερτούρες μπεν μαρί και έπειτα χύνουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ όπου το ανακατεύουμε με τους ξηρούς καρπούς. Αφού καλυφθούν με την κουβερτούρα μπορούμε να τα κάνουμε μπαλάκια και τα σερβίρουμε. 

Υπολογίζεται για 15 άτομα. 

Παραλλαγές: το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με πτι-μπερ μπισκότα ή αποξηραμένα φρούτα

 

👉Κουραμπιεδάκια με μια εύκολη συνταγή!

Υλικά: 1 ποτήρι σπορέλαιο, 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 βανίλιες, 1/3 της κούπας ζάχαρη , ½ λεμόνι, 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα, ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα, Μισό φλυτζάνι τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση:  χτυπάμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το σπορέλαιο για 15 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε τη βανίλια, τα καρύδια  και το αλεύρι. Ανοίγουμε με το χέρι μια τρύπα στα υλικά για να μπει η σόδα με το λεμόνι. Μόλις φουσκώσει τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Αφού κρυώσουν, τα βουτάμε στην άχνη. Τα κουραμπιεδάκια μας είναι έτοιμα. 

 

👉Βασιλόπιτα

Υλικά: 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο ή ένα πακέτο βιτάμ, 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη, 3-4 αυγά, 2 βανίλιες, 4 κουταλιές σούπας κονιάκ (προαιρετικά), 4 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινη φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα  ή χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού , ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και αμύγδαλα ή καρύδια για τη διακόσμηση

Εκτέλεση: αφήνετε το βούτυρο έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει και το μετράτε με κανονικό φλιτζάνι τσαγιού. Το χτυπάτε με το κουτάλι ή στο μίξερ και ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα μερικά λεπτά και ρίχνετε ένα ένα τα αυγά. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να γίνει αφράτο. Κατόπιν ρίχνετε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά τη φαρίνα με το γάλα, ενώ ανακατεύετε το μίγμα ελαφρά. Αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι ένα ταψί Νο 32. βάζετε μέσα το μίγμα. Πασπαλίζετε στην επιφάνεια, αν θέλετε, αμύγδαλα ασπρισμένα. Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε μέτριο φούρνο επί 45-50 λεπτά. Αφήνετε να μείνει πέντε λεπτά και τη βγάζετε από το ταψί, σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζετε από πάνω ζάχαρη άχνη και διακοσμείτε προαιρετικά με ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και γκι!

Υπολογίζεται για 20 άτομα.

 

👩‍🎨Από την εθελόντρια της ομάδας Πασχαλίνα Οικονομίδου

🍌Μπανάνες στο φούρνο από τη Γουατεμάλα

Υλικά: 4 μεγάλες μπανάνες, 40γρ φρέσκο βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, χυμό λεμονιού, ξινόγαλο.

Εκτέλεση: ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε μέσα τις μπανάνες. Πασπαλίζουμε τις μπανάνες με κομματάκια από βούτυρο και περιχύνουμε από πάνω τους το μέλι και το χυμό λεμονιού. Ψήνουμε για 40 λεπτά.       

 

🥣Σουδάν: Φουλ Σουδανί

Υλικά: 100γρ φιστίκια (ή αμύγδαλα), 1 ασπράδι αυγού, λίγο αλάτι, 160γρ ζάχαρη, ½ κουταλάκι άρωμα βανίλιας, λαδόχαρτο.

Εκτέλεση: καβουρδίζουμε τα φιστίκια στη σχάρα του γκριλ μέχρι να πάρουν ένα καφέ χρώμα και στη συνέχεια τα αλέθουμε. Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μαζί με το αλάτι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με το μίξερ. Προσθέτουμε μετά και τα φιστίκια. Απλώνουμε το λαδόχαρτο στο ταψί και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Βάζουμε το μίγμα στο ταψί σε μικρά «βουναλάκια». Ψήνουμε σε χαμηλά φωτιά, στους 180ο, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.   

 

👉Καναδάς: Μπισκότα – Γράμματα

Υλικά: 180γρ αλεύρι, 90 γρ ζάχαρη, 60γρ μαλακό βούτυρο, 1 αυγό, άρωμα βανίλιας. 

Εκτέλεση:  ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μια λεκάνη και μετά προσθέτουμε το αυγό και το άρωμα βανίλιας. Ανάβουμε το φούρνο στους 250ο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Ανοίγουμε τη ζύμη, 1εκ πάχος, πάνω σ’ ένα αλευρωμένο τραπέζι. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη στο σχήμα των γραμμάτων που θέλουμε.  Στη συνέχεια τοποθετούμε τα γράμματα στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο και μετά από 10-15 λεπτά το βγάζουμε. 

 

Σας ευχόμαστε να ζήσετε τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!!!