Εισαγωγικό κείμενο: Η “Σχεδία στην πόλη” ερευνά, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και χώρους μη τυπικής εκπαίδευσης για ποικίλες θεματικές ενότητες. Αξιοποιεί καινοτόμα παιδαγωγικά εργαλεία με έμφαση στη συμπερίληψη και τη βιωματική μάθηση και ενδυναμώνει τη νέα γενιά παιδαγωγών στην εφαρμογή τους. Διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια, συναντήσεις, ημερίδες και συνέδρια.

Εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης στα σχολεία

Η «Σχεδία...πάει σχολείο» εδώ και αρκετά χρόνια! Πιστεύουμε πως μέσα από το σχολείο μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικά βήματα για την ευαισθητοποίηση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών, σε ζωτικά κοινωνικά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα, ο ρατσισμός, η ελεύθερη δημιουργική έκφραση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ο εθελοντισμός κ.α.

Για το σκοπό αυτό, εθελοντές και μέλη παιδαγωγοί της ομάδας σχεδιάζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα με διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα, κυρίως για παιδιά 6-12 ετών, ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας και ταξιδεύουμε σε σχολεία αλλά και σε παιδικές βιβλιοθήκες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σε φεστιβάλ, εκδηλώσεις φορέων, κ.α.

Κάθε χρόνο συναντάμε στα προγράμματά μας περίπου 2.000 παιδιά και πραγματικά είναι μια πολύτιμη εμπειρία για τους νέους εθελοντές παιδαγωγούς. Ταυτόχρονα αποκτάμε μια σημαντική εικόνα για τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, καταγράφουμε τις ιδέες τους και έτσι προχωράμε!

Η ομάδα έχει συνεργαστεί με την Α/θμια Εκπαίδευση Ανατολ. και Δυτικής Θεσσαλονίκης – Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων & Πολιτιστικών Θεμάτων και έχει επισκεφθεί ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης.

Για το σχολικό έτος 2019-2020 η παιδαγωγική μας ομάδα σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οι πάνω κάτω", ένα πρόγραμμα για τις ανθρώπινες σχέσεις, που απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών. Με κατευθυντήρια ερωτήματα "Ποιοι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν τους ανθρώπους σε μια νέα γνωριμία;", "Με ποιους τρόπους προσεγγίζουμε τους άλλους;", "Γιατί χρειάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις;", δημιουργήθηκε μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων βασισμένες στο εκπαιδευτικό δράμα. Το πρόγραμμα εντάσσεται στις πιλοτικές δράσεις του ευρωπαϊκού έργου "Join in and Make a Change" - Inclusive education through educational drama/ Erasmus + / ΚA3.

Από τον Νοέμβριο 2019 πραγματοποιούμε οργανωμένες επισκέψεις στις Παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο πρόγραμμα συμμετέχουν τόσο τα παιδιά των απογευματινών δραστηριοτήτων των Βιβλιοθηκών όσο και τάξεις δημοτικών σχολείων με οργανωμένες επισκέψεις.  

 

Σύντομη περιγραφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουμε δημιουργήσει:

  • «Το ταξίδι του νερού»: από το μύθο του Δαναού και την Αργοναυτική εκστρατεία ως τον περίπλου των Ινδιών από το Μ. Αλέξανδρο - ένα ταξίδι με εικόνες, μύθους, ιστορικά γεγονότα και δράσεις για τη δύναμη του υγρού στοιχείου στην πορεία της ανθρωπότητας. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
  • «Τα ζώα απειλούνται στον αέρα, το νερό και τη γη... »: γνωρίζουμε τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
  • «Οι πίνακες ζωντανεύουν»: εικαστικό πρόγραμμα με διαδραστική προσέγγιση έργων διάσημων ζωγράφων όπως Βαν Γκογκ, Πικάσο, Κλέε, Ματίς, Μιρό, Καντίνσκι, Θεόφιλος, Γαΐτης, Ακριθάκης, Σταθόπουλος, Μυταράς κ.α. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
  • «Μια πόλη από την αρχή»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επίδραση του αστικού τοπίου στην καθημερινότητά μας και εργαστήρι αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μιας πράσινης πόλης (δημιουργία ομαδικής μακέτας). Απευθύνεται σε παιδιά Γ’ – ΣΤ’ δημοτικού.
  • «Ο ήλιος φίλος ή εχθρός;»: περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την σημασία της ηλιακής ενέργειας και για τις κλιματικές αλλαγές. Απευθύνεται σε παιδιά Γ' - Ε' δημοτικού.
  • «Παί-ΖΩ με τα δικαιώματα μου – μαθαίνω τα δικαιώματά μου με οδηγό το παιχνίδι», για παιδιά Α’ – ΣΤ’  δημοτικού. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ινστιτούτου Νεολαίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» - Εθνική Πρωτοβουλία Νέων. Το εκπαιδευτικό υλικό ανανεώνεται διαρκώς με βάση τις ηλικίες των παιδιών και τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις.
  • «Εθελοντισμός – στάση ζωής»: ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών στις έννοιες της εθελοντικής προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Απευθύνεται σε παιδιά Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011 (ευρωπαϊκό έτος για τον εθελοντισμό) υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών.
  • «Λύκε λύκε είσαι εδώ;»: ένα πρόγραμμα για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, για παιδιά Α΄- Γ΄δημοτικού. Παρουσιάστηκε σε δημοτικά σχολεία σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων & Πολιτιστικών Θεμάτων  της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
  • «Οι Μαύρες Γάτες πηγαίνουν σχολείο;»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, για παιδιά Δ’ – ΣΤ’ δημοτικού. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά με την υποστήριξη του Θεσμού «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για το ρατσισμό 17-21 Μαρτίου 2014.
  • «Στα χνάρια των μεγάλων εξερευνητών και θαλασσοπόρων»εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία των μεγάλων εξερευνητών και θαλασσοπόρων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για παιδιά Γ΄- ΣΤ΄ δημοτικού. Περιλαμβάνει εποπτικό υλικό, παιχνίδια γνώσεων και περιπέτειας και εικαστικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε δύο ενότητες στα Κ.Δ.ΑΠ. - Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμου Θεσσαλονίκης τη θερινή περίοδο 2018. 

 

           Χρήσιμες πληροφορίες για τις επισκέψεις μας στα σχολεία και σε εκπαιδευτικούς φορείς:

  • Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσουμε. Κάθε χρονιά δίνουμε προτεραιότητα σε κάποια θεματική ενότητα. 
  • Κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος του σχολείου γίνεται ενημέρωση του/της εκπαιδευτικού και αποστολή ενημερωτικού υλικού ώστε να προετοιμαστούν τα παιδιά για το θέμα.
  • Επισκεπτόμαστε τα σχολεία συνήθως μία φορά την εβδομάδα ανάλογα με τις δυνατότητες της παιδαγωγικής μας ομάδας.
  • Διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 2 διδακτικές ώρες
  • Συνέχεια του προγράμματος: δίνεται ενημερωτικό έντυπο στους μαθητές και εκπαιδευτικό υλικό με προτεινόμενες δραστηριότητες στον/στην εκπαιδευτικό για περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος. 
  • Όλα τα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στην τάξη ή σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος. Το απαραίτητο εποπτικό και παιδαγωγικό υλικό διατίθεται από την "Σχεδία στην πόλη".
  • Στα εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για το σχολείο. 

     

   Εάν ενδιαφέρεστε 

sxedia-tik να επισκεφθούμε το σχολείο ή το φορέα σας ή να ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα
sxedia-tik να γίνετε εθελοντής/ντρια στο πρόγραμμα «η Σχεδία… πάει σχολείο»

 Επικοινωνήστε μαζί μας