Σχεδία στην πόλη - Ποιοι είμαστε
Με κινητήρια δύναμη το όραμα μιας «άλλης» εκπαίδευσης που θα αλλάξει την κοινωνία μας, η «Σχεδία» ξεκίνησε το ταξίδι της «στην πόλη» φέρνοντας κοντά νέους παιδαγωγούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες.
Όχημά της ο πολιτισμός και οι τέχνες, ο εθελοντισμός και η δημιουργική κοινωνική προσφορά, η βιωματική μάθηση και το εκπαιδευτικό παιχνίδι.
Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» είναι μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα βήματα της έγιναν το 1999 από μια ομάδα ανήσυχων παιδαγωγών και το 2007 πήρε τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Κάθε χρόνο η ομάδα σχεδιάζει και υλοποιεί δημιουργικές εθελοντικές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά δρώμενα για παιδιά και νέους.
Τα εθελοντικά προγράμματα στοχεύουν:
- στην υποστήριξη παιδιών και νέων που βιώνουν ιδιαίτερες δυσκολίες: παιδιά και νέους με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες, παιδιά Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, παιδιά που προέρχονται από ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα κ.α.
- στην ευαισθητοποίηση της σχολικής και της ευρύτερης κοινότητας.
Τα θέματα που ενδιαφέρουν την ομάδα αφορούν:
τη συμπερίληψη, τον εθελοντισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών, τον ρατσισμό,
τη διαφορετικότητα, τις ίσες ευκαιρίες, την περιβαλλοντική και διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Οι στόχοι μας
- Η δημιουργική κοινωνική συμμετοχή και η κινητικότητα των νέων.
- Η υποστήριξη παιδιών και νέων με λιγότερες ευκαιρίες μέσα από εθελοντικά προγράμματα.
- Η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της ανεκτικότητας μεταξύ των ανθρώπων.
- Η προώθηση εναλλακτικών μορφών μάθησης μέσα από τις τέχνες, το βίωμα, την συνεργατική διαδικασία, το παιχνίδι.
- Η αναγνώριση της αξίας της μη τυπικής μάθησης.
- Η έρευνα και η ανάπτυξη εργαλείων σε θέματα δημιουργικής μάθησης, παιδικής προστασίας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
- Η συμβολή στην διαμόρφωση στρατηγικής για τις πολιτικές νεολαίας στην Ελλάδα.
- Η ανάπτυξη ενός δυναμικού δικτύου συνεργασίας με μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι δράσεις μας
- Εκπαίδευση εθελοντών
- Εθελοντικά προγράμματα για παιδιά και νέους με λιγότερες ευκαιρίες
- Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία
- Έρευνα και δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμπεριληπτική μάθηση, τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό
- Καλλιτεχνικά δρώμενα και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης
- Βιωματικά σεμινάρια και ημερίδες
- Συμμετοχή σε θεματικά φεστιβάλ, σε προγράμματα κατάρτισης και ανταλλαγές μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους
Το όραμα μας
Η ομάδα μας στην πολύχρονη διαδρομή της προσπάθησε να δώσει το στίγμα της μέσα από δημιουργικές παρεμβάσεις σε τοπικό, περιφερειακό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ονειρευόμαστε...
- Παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο μάθησης.
- Νέους ανθρώπους που συμμετέχουν δυναμικά, που παρεμβαίνουν και δημιουργούν.
- Μια πόλη ανθρώπινη, με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τους πολίτες της.
- Μια κοινωνία περισσότερο συμπεριληπτική, ανεκτική και δίκαιη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.
Η διαδρομή μας σε αριθμούς
Για τους παρακάτω αριθμούς αισθανόμαστε περήφανοι:
Πάνω από 32.000 παιδιά έχουμε συναντήσει σε δράσεις, εκδηλώσεις, φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.
Πάνω από 5.500 φοιτητές και εκπαιδευτικοί έχουν πάρει μέρος σε βιωματικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές συναντήσεις και ημερίδες που έχουμε διοργανώσει.
Πάνω από 500 εθελοντές έχουν συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις της ομάδας μέχρι σήμερα.
Σε ποιους απευθυνόμαστε
Απευθυνόμαστε κυρίως σε νέους ανθρώπους, σε φοιτητές/τριες, σε εργαζόμενους/ες, κυρίως στον κοινωνικό - παιδαγωγικό τομέα, οι οποίοι/ες ενδιαφέρονται για κοινωνική προσφορά και για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου μέσα από τις εθελοντικές δράσεις που προτείνουμε.
Επίσης, απευθυνόμαστε σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνουμε.
Ένα σύντομο οδοιπορικό στους χώρους της Σχεδίας…
Τον Οκτώβριο του 1999 ξεκίνησαν οι πρώτες συναντήσεις της ομάδας. Φιλοξενήθηκαν σε ένα από τα ομορφότερα διατηρητέα κτίρια της πόλης, στο Μπεζεστένι, στην οδό Σολωμού 19. Εκεί πειραματιστήκαμε με ιδέες, ανταλλάξαμε όνειρα και εμπειρίες, παίξαμε, μελετήσαμε, δοκιμαστήκαμε.
Το καλοκαίρι του 2001 αλλάξαμε γειτονιά, πάλι σ΄ ένα νεοκλασικό κτίριο, στην οδό Βύρωνος 5Α, στην Πλατεία Ναβαρίνου με θέα τον αρχαιολογικό χώρο των ρωμαϊκών ανακτόρων.
Εκεί ζυμώθηκαν οι σχέσεις, οι στόχοι και οι πρακτικές της ομάδας. Μοιραστήκαμε αμέτρητες δημιουργικές στιγμές, χαρές, λύπες, αγωνίες, ήταν σημείο συνάντησης για πολλούς νέους ανθρώπους, κυρίως των παιδαγωγικών, καλλιτεχνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.
Ο Μάρτιος του 2007 αποτελεί χρονιά – σταθμό καθώς η «Σχεδία στην πόλη» απέκτησε τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και την έδρα της, ένα ηλιόλουστο διαμέρισμα στο κέντρο, στην οδό Παλαιολόγου 3 με Α. Σβώλου.
Εκεί αρχίσαμε πλέον να οργανώνουμε πιο μεθοδικά και σταθερά τα εθελοντικά μας προγράμματα και τις ετήσιες δράσεις μας.
Το καλοκαίρι του 2010 αποφασίζουμε να μετακομίσουμε σε μικρότερο χώρο - γραφείο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.
Στην οδό Ερμού 41, στο 2ο όροφο, δίπλα στην κεντρική θορυβώδη αγορά του Καπανιού θα περάσουμε δύο δημιουργικά χρόνια ιδιαίτερης εξωστρέφειας και κινητικότητας.
Στα τέλη Αυγούστου του 2012 σε μια τυχαία Κυριακάτικη βόλτα στα ήσυχα στενά της Πλατείας Άθωνος, είδαμε να ενοικιάζεται ένα διώροφο κτίριο με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της ιστορικής αυτής περιοχής. Ενθουσιαστήκαμε κι άρχισαν οι κουβέντες για τις προοπτικές του χώρου αλλά και το ρίσκο που θα παίρναμε, τη βιωσιμότητα, τα νέα έξοδα… Επικράτησε η τόλμη της νεότητας και έτσι τον Οκτώβριο αρχίσαμε τις ετοιμασίες. Ξεκινήσαμε με μια μεγάλη γιορτή εγκαινίων, στις 3 Νοεμβρίου 2012, στον νέο μας χώρο, στον πεζόδρομο Παπαμάρκου 8, στην Άθωνος.
Η απόφαση μας δικαιώθηκε καθώς «η Σχεδία» έγινε σημείο αναφοράς για νέους εθελοντές αλλά και για φίλους, γονείς και παιδιά.
Θα μας βρείτε εκεί κάθε απόγευμα 17:00 – 20:00 και Σάββατο πρωί 11:00 – 14:00
Για να γνωριστούμε, να πούμε τα νέα μας, να γελάσουμε, να προβληματιστούμε, να οργανώσουμε δράσεις και κυρίως να μοιραστούμε!!!