Ανθή Θάνου, αφηγήτρια:
Συνέντευξη για το θέμα "Τέχνες και πολιτισμός σε.. καραντίνα"
Καλλιτέχνες και δημιουργοί απαντούν...
- Τι είδους προκλήσεις πιστεύετε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες αυτήν την περίοδο;
Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες αυτήν την περίοδο είναι πολλές και δύσκολες. Οι περισσότεροι από μας είμαστε άνεργοι σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καταρχήν το οικονομικό σκοτάδι αλλά και το καλλιτεχνικό κομμάτι το οποίο βρίσκεται στον πάγο. Η αβεβαιότητα που πλανάται στο χώρο μας, έχει ως αποτέλεσμα να μας κάνει μη δημιουργικούς και να βυθιζόμαστε στο χώρο της ματαίωσης αφού τίποτα πια δεν είναι όπως ήταν, και το όνειρο για μια καινούργια παραγωγή, έτσι όπως ξέραμε να δουλεύουμε, δεν υφίσταται πια. Η οικονομική στήριξη του κράτους είναι μηδαμινή, για τους περισσότερους από μας και αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε το κομμάτι της επιβίωσης το οποίο μάλλον δεν συνάδει με την τέχνη μας.
- Μπορεί η τέχνη να “περάσει” σε μια digital εποχή;
Δεν ξέρω αν στ’ αλήθεια μπορούν όλες οι τέχνες να περάσουν σε digital εποχή. Θα μιλήσω για την τέχνη της αφήγησης την οποία κατέχω. Θεωρώ ότι οι διαδικτυακές αφηγήσεις είναι μια λύση ανάγκης, σα να σκεπάζεις τη σπίθα με τη στάχτη για να μη χαθεί η φωτιά. Οι ζωντανές παραστάσεις αφήγησης έχουν μια ροή ενέργειας ανάμεσα στον αφηγητή, το κοινό και το παραμύθι. Πολλές φορές το παραμύθι διαμορφώνεται από την ενέργεια και τις προτιμήσεις του κοινού. Αυτό σε μια διαδικτυακή αφήγηση δεν μπορεί να συμβεί. Η διαδικασία της online αφήγησης είναι ψυχρή και μη επικοινωνιακή. Είναι λύση ανάγκης.
- Παρά τις προκλήσεις που φέρνει αυτή η κατάσταση, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα που έχουν συμβεί σε εσάς;
Το μόνο θετικό αποτέλεσμα είναι ο ελεύθερος χρόνος για μελέτη και διάβασμα. Αλλά και αυτό έχει ένα όριο, όταν δεν έχεις κίνητρο να δημιουργήσεις μέσα στην ανασφάλεια που πλανάται στο χώρο. Όχι νομίζω ότι η παράταση της καραντίνας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στον καθένα μας από δω και πέρα. Ο χρόνος της ενδοσκόπησης, της μελέτης και της ξεκούρασης έχει παρέλθει. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και δεν μπορεί να είναι απομονωμένος για τόσο πολύ καιρό.
- Σε ένα πλαίσιο κοινωνικής απομόνωσης και υγειονομικής κρίσης, ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο ρόλος των τεχνών και του πολιτισμού στη ζωή των ανθρώπων;
Οι τέχνες όλο αυτό το διάστημα λειτούργησαν παρηγορητικά και θεραπευτικά για όλους εμάς που ευλαβικά τηρήσαμε και τηρούμε τους αυστηρούς νόμους απομόνωσης για υγειονομικούς λόγους. Όμως με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί το δια ζώσης, το με παρέα πάω σε μια συναυλία, σε ένα θέατρο, σε μια παράσταση. Μας συντρόφεψαν διαδικτυακές παραστάσεις θεατρικές και μουσικές κάνοντας λίγο πιο ευχάριστες τις μοναχικές μας στιγμές, γεμίζοντας το σαλόνι μας με ήχους, τραγούδια και λόγια αλλά….υπογράμμισαν και την απόλυτη μοναξιά αφού αυτό που είδες και άκουσες δεν μπορείς να το γευτείς απόλυτα, να το μυρίσεις, να το νιώσεις. Και ίσως αυτό να εντείνει τη μοναξιά μας στο τέλος.
- Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η «επόμενη μέρα»;
Στ αλήθεια δεν ξέρω τι μας ξημερώνει. Φαντάζομαι θα περάσει καιρός για να επανέλθουμε στη γνωστή μας πραγματικότητα. Ίσως και να μην είναι η πραγματικότητα που γνωρίζαμε ως τώρα. Ας ελπίσουμε να είναι καλύτερη.
- Το δικό σας μήνυμα/σχόλιο από την προσωπική σας εμπειρία ως καλλιτέχνης...
Οι δοκιμασίες είναι κομμάτι της ζωής μας. Ας ελπίσουμε ότι και όλο αυτό είναι μια σκληρή δοκιμασία που θα μας οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο ωριμότητας και αυτονομίας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα περνάνε … και αυτό θα περάσει!. Κρατώντας μια αισιόδοξη στάση απέναντι στην πανδημία θωρακίζουμε τον εαυτό μας στην αλλοίωση και στην παραμόρφωση του ανθρώπινου είδους.
- Λίγες πληροφορίες για εσάς...
Είμαι παραμυθού. Αγαπώ να λέω παραμύθια να επικοινωνώ με το κόσμο μέσα από τις ιστορίες, να μοιράζομαι συγκινήσεις, να ανακαλύπτω την σύνδεση του χτες και του σήμερα μέσα από την παράδοση, να συνδέομαι με τα παραμύθια με την καρδιά μου, να χαρίζω την σοφία του προφορικού λόγου, να αφουγκράζομαι τις ανάσες του κόσμου και άμα τα καταφέρω να γίνω και καλύτερος άνθρωπος!
Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!