SDG4YOUTH, Erasmus KA2
Ένα νέο πρόγραμμα ξεκινά!
Οι νέοι μαθαίνουν συμμετοχικά για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης
Την περασμένη εβδομάδα, 4-6 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση (Transnational Working Meeting) για το έργο “SDG4 Youth” (2023-2024) στο πλαίσιο του Erasmus Plus/KA2 (KA220- YOU- COOPERATION PARTNERSHIPS IN YOUTH - κωδικός έργου: 2022-2-PT02-KA220-YOU-000093609).
Η «Σχεδία στην πόλη» συμμετέχει ως εταίρος μαζί με άλλους τέσσερις φορείς.
Οι φορείς που συμμετέχουν είναι:
- Centro de Juventude de Águeda (Πορτογαλία) που είναι ο επικεφαλής του έργου (Leader organization).
- Avatud Ühiskond MTÜ (Εσθονία)
- INSTITUT NATIONAL DES SCIENCES APPLIQUEES DE ROUEN (Γαλλία)
- Udruga Žmergo (Κροατία)
Διάρκεια: Το έργο ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2023 και θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου 2024 (20 μήνες).
Σκοπός του έργου είναι να συμβάλει στην ενεργή συμμετοχή των νέων, εξερευνώντας τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs).
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο μεταφρασμένο σε έξι γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, εσθονικά, κροάτικα και γαλλικά) που θα περιλαμβάνει καλές πρακτικές, μεθοδολογία και προτάσεις για την συμμετοχικότητα των νέων και θα βασίζονται στους SDGs.
Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν ανταλλαγή νέων, εκπαιδευτικά σεμινάρια για youth workers, διαζώσης βιωματικά εργαστήρια για εφήβους και νέους/ες καθώς και συναντήσεις νέων σε τοπικό επίπεδο (διάχυση έργου και multiplier event).
Πλαίσιο του προγράμματος
Ο σημερινός κόσμος χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο προβλημάτων που αφορούν όλους τους πολίτες και σχετίζονται με θέματα όπως η υγεία, η φτώχεια, η πείνα, το φύλο, η εκπαίδευση, η εργασία, οι ανισότητες, το περιβάλλον κ.λπ. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο μοντέλο ικανό να καταπολεμήσει τα κοινωνικά προβλήματα, δημιουργήθηκαν 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, οι θεσμοί και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να συμμετέχουν ενεργά. Εκπροσωπώντας το μέλλον, φυσικά, οι νέοι και οι νέες αποτελούν βασικό κομμάτι της διαδικασίας για μία δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία. Οι 4 οργανώσεις (consortium του έργου) μελέτησαμε εις βάθος το θέμα και σχεδίασαμε ένα έργο με πολύπλευρες δράσεις για νέους και για όσους εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης και της νεολαίας. Πιστεύουμε πως οι δράσεις αυτές θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των νέων και στην ανάδειξη καλών πρακτικών που οι ίδιοι οι νέοι μπορούν να εφαρμόσουν στις τοπικές τους κοινότητες.
Στόχοι
• Ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων, ιδίως σε θέματα που τους/τις επηρεάζουν άμεσα αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
• Συνεργασία των youth workers για τον εντοπισμό, τη συζήτηση, τη συνδημιουργία και τη δοκιμή συμμετοχικών και κοινωνικά καινοτόμων λύσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής των νέων.
• Ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων των νέων, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, εξασφαλίζοντας ότι οι νέοι θα είναι σε θέση να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια και δράσεις που απαντούν στα προβλήματα της κοινωνίας.
• Διάδοση και διερεύνηση των ΣΒΑ της Ατζέντας 2030 με τους νέους, έτσι ώστε να μπορούν να δράσουν υπέρ της οικοδόμησης μιας πιο συνεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας.
• Να προάγουν τις ευρωπαϊκές αξίες.
• Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα (σε σχέση με τους ΣΒΑ)
• Προώθηση της εμπλοκής και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που εντοπίζονται.
Συμμετέχοντες
Προβλέπεται ότι οι άμεσοι συμμετέχοντες του έργου θα είναι έφηβοι/ες και νέοι/ες καθώς και όσοι εργάζονται σε τομείς εκπαίδευσης και νεολαίας των συμμετεχόντων οργανισμών και φορέων.
Youth workers:
- Ηλικία: ηλικίας >= 18 ετών
- Επαγγελματίας ή εθελοντής/ντρια
Νέοι/ες:
- 13-25 ετών,
- με κίνητρο να συμμετέχουν και να αναπτύξουν το δημιουργικό και επιχειρηματικό τους δυναμικό,
- με την ικανότητα να απορροφήσουν τα αποτελέσματα, να τα ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους και να τα μεταφέρουν σε συνομηλίκους και στην κοινότητα.
Και στα δύο προφίλ των συμμετεχόντων, θα σεβαστούμε τις αρχές της ισότητας όσον αφορά το φύλο και τις ευκαιρίες.
Δράσεις
- Έρευνα για τον σχεδιασμό και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για 10 εργαστήρια για νέους/ες που θα εστιάζουν στους άξονες των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
- Συναντήσεις εργασίας μεταξύ των εταίρων για την προετοιμασία των εργαστηρίων
- Υλοποίηση 10 δια ζώσης βιωματικών εργαστηρίων για νέους/ες.
- Υλοποίσηση μιας ανταλλαγής στην Agueda (Πορτογαλία) με τη συμμετοχή 5 νέων και 2 leader από κάθε χώρα.
- Δημιουργία εγχειριδίου με το εκπαιδευτικό υλικό των σεμιναρίων και παραπάνω πληροφορίες για το θέμα.
- Τελική εκδήλωση (Multiplier event) για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στις τοπικές ενότητες των εταίρων του έργου. Κάθε χώρα θα υλοποιήσει ξεχωριστά την τελική της εκδήλωση.
- Τελική αξιολογηση των αποτελεσμάτων του έργου και του αντίκτυπου στις ομάδες νέων που συμμετείχαν στις δράσεις.
Ευχόμαστε το έργο να προσφέρει θετικά ερεθίσματα στους νέους και στις νέες της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και ευρύτερα μέσα από τη διάχυση του εκπαιδευτικού υλικού που θα παραχθεί. Θα είμαστε ευτυχείς να αποτελέσει μια καλή πρακτική για την ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά και να αξιοποιηθεί από φορείς εκπαίδευσης και οργανώσεις για τη νεολαία.
17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (2016-2030)
Στόχος 1: Μηδενική Φτώχεια - Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού
• 836 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
• Το 2014 καθημερινά, 42,000 παιδιά αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς αναζήτηση προστασίας λόγω συγκρούσεων
• Ένας στους πέντε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα
Στόχος 2: Μηδενική Πείνα - Δίνουμε τέλος στην πείνα, πετυχαίνουμε την επισιτιστική ασφάλεια, βελτιώνουμε τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία
• Παγκοσμίως, ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο (795 εκατομμύρια) υποσιτίζεται
• Σχεδόν οι μισοί από τους παιδικούς θανάτους (45%), ηλικίας κάτω των πέντε, οφείλονται σε κακή διατροφή, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 3,1 εκατομμύρια παιδικές ζωές ανά έτος
• Η γεωργία αποτελεί τον μοναδικό και τον μεγαλύτερο τομέα απασχόλησης, παρέχοντας βιοτικούς πόρους για το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος και θέσεων εργασίας για τα φτωχά νοικοκυριά της υπαίθρου.
Στόχος 3: Καλή Υγεία και Ευημερία - Διασφαλίζουμε μία ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες
• 17,000 λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα από το 1990, ωστόσο, περισσότερα από έξι εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν ολοκληρώσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους
• Παιδιά που γεννιούνται σε συνθήκες φτώχειας είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν πριν ολοκληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται σε εύπορες οικογένειες
• Τα ποσοστά της μητρικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από το 1990.
• Οι νέες μολύνσεις με τον ιό ΗΙV έχουν μειωθεί κατά 58 % από το 2001
Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση - Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προάγοντας τις ευκαιρίες για δια βίου μάθηση
• Η φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες άγγιξε το 91%, ωστόσο, 57 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να μην φοιτούν σε σχολεία.
• 103 εκατομμύρια νέοι παγκοσμίως παρουσιάζουν βασικές ελλείψεις γραμματισμού με το 60% των νέων να είναι γυναίκες.
Στόχος 5: Ισότητα των Φύλων - Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών
• Περίπου τα δύο τρίτα των χωρών που ανήκουν στις αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου έχουν πετύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
• Στην Υποσαχάρια Αφρική, την Ωκεανία και τη δυτική Ασία, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν ακόμα εμπόδια για την είσοδό τους τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Στόχος 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση - Διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους.
• 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού από το 1990, ωστόσο, 663 εκατομμύρια παραμένουν χωρίς νερό.
• Η λειψυδρία, ωστόσο, επηρεάζει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ προβλέπεται να αυξηθεί. Πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή σε λεκάνες απορροής όπου η κατανάλωση του νερού ξεπερνά την προσφορά.
• 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής όπως τουαλέτες ή αποχωρητήρια.
• Καθημερινά, περίπου 1000 παιδιά πεθαίνουν από αποτρέψιμες ασθένειες που προκαλούν διάρροια και οι οποίες σχετίζονται με την νερό και την υγιεινή.
Στόχος 7: Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια - Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους.
• Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε σύγχρονης μορφής ηλεκτρική ενέργεια.
• 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στην ξυλεία, τον γαιάνθρακα, τον ξυλάνθρακα και τα ζωικά απόβλητα για τη θέρμανση και το μαγείρεμα.
Στόχος 8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη - Προάγουμε τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους.
• Η παγκόσμια ανεργία αυξήθηκε από 170 εκατομμύρια το 2007 σε 202 εκατομμύρια το 2012, 75 εκ των οποίων είναι νέοι άνδρες και γυναίκες
• Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (το οποίο ορίζεται στα 2 δολάρια). Η εξάλειψη της φτώχειας είναι δυνατή μόνο μέσω σταθερών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας
Στόχος 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές - Οικοδομούμε ανθεκτικές υποδομές, προάγουμε την ανοιχτή και βιώσιμη βιομηχανοποίηση και ενθαρρύνουμε την καινοτομία
• Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών υποδομών όπως δρόμοι, ηλεκτρική ενέργεια, εγκαταστάσεις υγιεινής, νερό καθώς και ελλείψεις στον τομέας της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών.
• Περίπου 1-1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες τηλεφωνικές υπηρεσίες.
• Οι ανεπαρκείς υποδομές οδηγούν στην αδυναμία πρόσβασης στις αγορές, στην εργασία, στην πληροφόρηση και την εκπαίδευση ενώ αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
• Ο πολλαπλασιασμός των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία έχει θετικές συνέπειες στην κοινωνία. Κάθε νέα θέση εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο δημιουργεί 2,2 θέσεις σε άλλους κλάδους
Στόχος 10: Λιγότερες Ανισότητες - Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών
• Κατά μέσο όρο και με βάση το μέγεθος του πληθυσμού, η ανισότητα των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 11% στις αναπτυσσόμενες χώρες για το διάστημα 1990-2010.
• Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες χώρες (δηλαδή περισσότερο από το 75% του πληθυσμού τους) ζει σήμερα σε κοινωνίες όπου τα εισοδήματα είναι ακόμη πιο άνισα κατανεμημένα από ότι ήταν στη δεκαετία του 90’.
• Η κοινωνική προστασία έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, τα άτομα με αναπηρίες είναι έως και πέντε φορές πιο πιθανό από το μέσο όρο να προβούν σε υψηλές δαπάνες για την υγεία τους.
Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες - Δημιουργούμε ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, χωρίς αποκλεισμούς.
• Σήμερα, 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή η μισή ανθρωπότητα, κατοικεί σε πόλεις.
• 828 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα ζουν σε παραγκουπόλεις ενώ ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται.
• Η ταχεία αστικοποίηση ασκεί πίεση στα αποθέματα γλυκού νερού, στα λύματα, στο περιβάλλον όπου ζούμε αλλά και στη δημόσια υγεία.
Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή - Διασφαλίζουμε τη βιώσιμη κατανάλωση και μεθόδους παραγωγής.
• Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, αριθμός ο οποίος ισοδυναμεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφής, αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου, καταλήγει να σαπίζει στους κάδους απορριμμάτων των καταναλωτών και των λιανεμπόρων ή να καταστρέφεται λόγω των κακών πρακτικών μεταφοράς ή συγκομιδής.
• Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίξει τα 9,6 δισεκατομμύρια έως το 2050, τότε θα χρειαστούν σχεδόν τρεις πλανήτες σαν τη Γη για να παράσχουν τους απαραίτητους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για τη διατήρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής
Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα - Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.
• Από το 1880 μέχρι το 2012, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εξής: για κάθε ένα βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία, η παραγωγή των δημητριακών μειώνεται κατά περίπου 5%.
• Οι ωκεανοί θερμαίνονται, η ποσότητα του χιονιού και του πάγου έχουν μειωθεί και η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί. Από το 1901 μέχρι το 2010 η μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 19 εκατοστά ενώ οι ωκεανοί επεκτείνονται εξαιτίας της θέρμανσης και του λιωσίματος των πάγων. Η έκταση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα συρρικνώνεται κάθε δεκαετία από το 1979 κατά 1,07 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
• Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από το 1990.
Στόχος 14: Ζωή στο Νερό - Προστατεύουμε και χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους για βιώσιμη ανάπτυξη.
• Οι ωκεανοί καλύπτουν τα ¾ της επιφάνειας της Γης, περιλαμβάνουν το 97% του νερού του πλανήτη ενώ αντιπροσωπεύουν το 99% του χώρου σε όγκο όπου ζουν έμβια όντα.
• Η θαλάσσια αλιεία απασχολεί είτε έμμεσα είτε άμεσα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
• Περίπου το 40% των ωκεανών του κόσμου επηρεάζεται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η μόλυνση, η υπεραλίευση και η απώλεια των παράκτιων οικοσυστημάτων.
Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά - Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και της βιοποικιλότητας.
• Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα δάση για το βιοπορισμό τους. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 70 εκατομμύρια αυτόχθονες λαοί.
• 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από την γεωργία, όμως το 52% τη γης που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς επηρεάζεται μέτρια έως και σοβαρά από την υποβάθμιση του εδάφους.
• Από το 2008, η υποβάθμιση του εδάφους υπολογίζεται ότι επηρέασε τη ζωή 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
• Η απώλεια αρόσιμης γης υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 30-35 φορές περισσότερο από ότι συνέβαινε παλαιότερα.
• Από τα 8,300 είδη ζώων στον κόσμο το 8% έχει εξαφανιστεί ενώ το 22% απειλείται με εξαφάνιση.
Στόχος 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί - Προάγουμε τις ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, παρέχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδομούμε αποτελεσματικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα
• Η διαφθορά, η δωροδοκία, η κλοπή και φοροδιαφυγή κοστίζουν περίπου 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες ετησίως. Το ποσό αυτό θα μπορούσε πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει το ποσό των 1,25 δολαρίων ημερησίως με το οποίο ζουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, για τουλάχιστον έξι χρόνια.
• Το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας των συγκρούσεων στις χώρες τους, άγγιξε το 50% το 2011, ποσοστό που μεταφράζεται σε 28,5 εκατομμύρια παιδιά.
• Το κράτος δικαίου και η ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλένδετες που ενισχύουν η μία την άλλη, γεγονός που τις κάνει απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους - Ενισχύουμε τα μέσα εφαρμογής και ανανεώνουμε την Παγκόσμια Συνεργασία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
• Το 2014 η επίσημη βοήθεια για αναπτυξιακούς σκοπούς ανήλθε σε 135,200 εκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο ποσοστό που έχει ποτέ καταγραφεί.
• Το 30% της νεολαίας του παγκόσμιου πληθυσμού είναι «ψηφιακά αναθρεμμένη» και χρησιμοποιεί ενεργά το διαδίκτυο για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
• Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σήμερα με το 90% από αυτούς να ανήκουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
• Ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου στην Αφρική σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.