«Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων», δράση για τη συναισθηματική ενδυνάμωση και την ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών πρωτοσχολικής ηλικίας
δράση που υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.
Ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό ταξίδι με πολλούς σταθμούς ξεκίνησε! Πρόκειται για τη νέα μας δράση "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων".
Στο πλαίσιο της δράσης «Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων» η ομάδα μας σχεδίασε και υλοποιεί το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-8 ετών. Περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες ενώ έχουμε δημιουργήσει και επιτραπέζιο παιχνίδι που θα προσφέρεται σε εκπαιδευτικούς και παιδιά. Στόχος της δράσης είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών πρωτοσχολικής ηλικίας ώστε να διαχειρίζονται συναισθηματικές καταστάσεις και δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Παράλληλα, στοχεύει στην ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονέων μέσα από 4 βιωματικά σεμινάρια που θα πραγματοποιήσουμε.
Ο 1ος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν στις 3 Νοεμβρίου στο Κ.Δ.Α.Π. Νέας Καλλικράτειας «Μεγαλώνουμε μαζί» στην Χαλκιδική. Για τον Νοέμβριο έχουμε προγραμματίσει επισκέψεις στο 1ο δημοτικό σχολείο Μενεμένης, στο 3ο δημοτικό σχολείο Αιγινίου, στο Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Παύλου Μελά «Αστερόκοσμος», στο Δημοτικό σχολείο Χορτιάτη, στο 34ο και στο 40ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Προβλέπονται συνολικά 15 επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία, παιδικές βιβλιοθήκες και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στη Θεσσαλονίκη και στους γειτονικούς νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής. Ο κύκλος επισκέψεων θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2023.
Σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων»
Η ομάδα μας δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων» με κύριο σκοπό την συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών και την ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας μετά από την μακρά περίοδο της πανδημίας και των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βίωσαν. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μάθουν να διαχειρίζονται καταστάσεις και δυσκολίες της καθημερινής τους ζωής, μέσα από μια βιωματική διαδικασία.
Στόχοι
-
προαγωγή της ψυχικής υγείας και του ευ ζην των παιδιών,
-
βελτίωση δεξιοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση, η έκφραση, η κατανόηση και διαχείριση συναισθημάτων και η επίλυση δυσκολιών/ συγκρούσεων,
-
ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Εκπαιδευτική μεθοδολογία
Οι μαθητές, οι μαθήτριες και ο/η εκπαιδευτικός της τάξης θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το θέμα μέσα από ποικίλα εκπαιδευτικά εργαλεία.
Το πρόγραμμα βασίζεται στη βιωματική διαδικασία και την ομαδοσυνεργατική μάθηση με παιχνίδια, εποπτικό υλικό και τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος. Πιστεύουμε πως ενδείκνυται για την ανάπτυξη θετικού και ασφαλούς συναισθηματικού κλίματος μεταξύ των μελών της ομάδας, για την κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων και για την προσέγγιση ευαίσθητων καταστάσεων.
Το εποπτικό υλικό θα είναι στη διάθεση του εκπαιδευτικού και των παιδιών.
Ροή προγράμματος
Το 1ο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει παιχνίδια γνωριμίας, ενεργοποίησης και έκφρασης συναισθημάτων.
Στο 2ο μέρος εμβαθύνουμε στο θέμα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες βασισμένες σε Τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος και στο εποπτικό υλικό. Τα παιδιά, μέσα από την προσέγγιση περιπτώσεων/ γεγονότων, επεξεργάζονται σκέψεις, μοιράζονται προβληματισμούς και καλλιεργούν την ικανότητα να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.
Στο 3ο μέρος το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με αναστοχασμό και αξιολόγηση των μαθητών/τριών στον κύκλο.
Επίσης δίνεται ερωτηματολόγιο αξιολόγησης στον/ην εκπαιδευτικό της τάξης.
Ας σημειωθεί ότι το επιτραπέζιο παιχνίδι που έχουμε δημιουργήσει για το πρόγραμμα και περιλαμβάνεται στο εποπτικό υλικό θα διατεθεί στο σχολείο και τους μαθητές / τριες.
Πληροφορίες για την επίσκεψη στο σχολείο ή στον φορέα
- Το πρόγραμμα έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Δν/ση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (αρ. 03.08.2022/13021).
-
Μπορεί να υλοποιηθεί στην τάξη ή σε μεγαλύτερη αίθουσα.
-
Δεν απαιτείται τεχνικός εξοπλισμός.
-
Δυνατότητα επίσκεψης έως 2 τμημάτων/σχολείο.
-
Τάξεις: απευθύνεται στις τάξεις Α, Β, Γ, δημοτικού.
-
Δίνονται προτεινόμενες σύντομες δραστηριότητες για την προετοιμασία της ομάδας πριν την επίσκεψη που προαιρετικά μπορεί να υλοποιήσει ο/η εκπαιδευτικός.
-
Σημειώνεται ότι στα προγράμματά μας ακολουθούμε αυστηρά τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν δημοσιεύουμε σε καμία περίπτωση φωτογραφίες με τα πρόσωπα των παιδιών.
-
Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Μετά τη λήξη του προγράμματος
-
Η ομάδα μας παραμένει σε επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για περαιτέρω υποστήριξη στον σχεδιασμό δραστηριοτήτων. Θα είναι χαρά μας να συμβάλλουμε στο έργο των εκπαιδευτικών και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας.
Λίγα λόγια για «Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη δράση μας με τον ομώνυμο τίτλο η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών πρωτοσχολικής ηλικίας και παράλληλα την ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονέων.
Η δράση διαρκεί 6 μήνες (Σεπτέμβριος 2022-Φεβρουάριος 2023).
Περιλαμβάνει:
-
Σχεδιασμό εκπαιδευτικής βαλίτσας με επιτραπέζιο παιχνίδι και εποπτικό υλικό. Προβλέπονται να δημιουργηθούν 500 επιτραπέζια παιχνίδια.
-
Σχεδιασμό ψηφιακού εγχειριδίου για τον/την εκπαιδευτικό.
-
Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος σε δημοτικά σχολεία και χώρους μη τυπικής εκπαίδευσης (παιδικές βιβλιοθήκες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και δομές παιδικής προστασίας). Θα ταξιδέψουμε τόσο στον Νομό Θεσσαλονίκης αλλά κυρίως σε χωριά και μικρές πόλεις στους γειτονικούς μας νομούς (Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής). Προβλέπονται τουλάχιστον 15 επισκέψεις.
-
Επιμορφωτικά βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα «Ψυχική ανθεκτικότητα από τη θεωρία στην πράξη». Προβλέπονται 4 σεμινάρια σε 4 διαφορετικές περιοχές που θα έχουμε ήδη επισκεφθεί και υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
-
Διαδικτυακή ημερίδα όπου θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές και τα αποτελέσματα της δράσης.
-
Διάχυση των αποτελεσμάτων και δικτύωση με φορείς και οργανισμούς
Δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου –ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.