Κινητικότητα νέων, εμπειρίες ζωής
Η "Σχεδία στην πόλη" συμμετέχει από το 2004 σε προγράμματα κινητικότητας για νέους (Υοuth in action, Erasmus plus KA1, KA2 & ΚΑ3) θέλοντας να προάγει την αξία της μη τυπικής μάθησης, τον δημιουργικό διάλογο, την ευαισθητοποίηση σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και τη δικτύωση των νέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τα προγράμματα κινητικότητας οι νέοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, να γνωρίσουν φορείς και οργανώσεις και να λάβουν μέρος σε δράσεις όπως σεμινάρια, καταρτίσεις, διαπολιτισμικές ανταλλαγές. Με βιωματικό τρόπο θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες ζωής. Τι γνωρίζουμε όμως για την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη; Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να σας κατατοπίσουμε πιο αναλυτικά!
Κινητικότητα νέων, σημασία και οφέλη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολλά χρόνια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των νέων και στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης και απασχόλησης. Εφαρμόζοντας διάφορες πολιτικές, επιδιώκει να προσφέρει στους νέους περισσότερες ίσες ευκαιρίες στους τομείς της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, καθώς και τη δυνατότητα να συμμετέχουν πλήρως σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ο άξονας του προγράμματος Erasmus+ που αφορά τη νεολαία προωθεί τις ανταλλαγές νέων εντός της ΕΕ και με τρίτες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τις πολιτικές της έναντι των νέων, όπως φαίνεται από την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και του προγράμματος «DiscoverEU».
Σε μια από τις πρόσφατες μελέτες που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μάιος 2019) σχετικά με την επίδραση που έχει στους νέους η συμμετοχή τους σε προγράμματα κινητικότητας επιβεβαιώνεται η πολλαπλασιαστική αξία που έχουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι/ες που ολοκληρώνουν ένα είδος κινητικότητας Erasmus+, είτε για σπουδές είτε για κατάρτιση, ενισχύουν τις δεξιότητές τους όσον αφορά την απασχολησιμότητα, τις τεχνικές, διαπροσωπικές και διαπολιτισμικές τους ικανότητες, καθώς επίσης την αυτοπεποίθησή και την κοινωνική και πολιτιστική ανοικτότητά τους. Μάλιστα, μεγάλη πλειοψηφία (72%) των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η εμπειρία τους στο εξωτερικό αποδείχτηκε επωφελής για την εύρεση της πρώτης θέσης εργασίας τους. Eνδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα βοηθάει ειδικότερα τους/τις φοιτητές/ τριες να επιλέξουν συνειδητά και με περισσότερη βεβαιότητα την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν μετά το πανεπιστήμιο. Επίσης ανέφεραν βελτιώσεις όσον αφορά τις δεξιότητες που προωθούν την κοινωνική συνοχή, ένα βασικό ζήτημα στο σημερινό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Εννέα στους δέκα ανέφεραν ότι βελτίωσαν την ικανότητα προσαρμοστικότητας τους, τις αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς, τις δεξιότητες επικοινωνίας, τις διαπολιτισμικές ικανότητες, καθώς επίσης τις ψηφιακές τους ικανότητες. Σημαντικό ποσοστό ανέφερε ότι έχει μάθει να συνεργάζεται καλύτερα με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και έχει βελτιώσει την ικανότητά του να λαμβάνει υπόψη τις πολιτιστικές διαφορές.
Γενικότερα θα λέγαμε ότι μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουν οι νέοι και οι νέες στα προγράμματα κινητικότητας που προσφέρει η ΕΕ, φαίνεται να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και ενσυναίσθηση. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες νέους/ες να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες, να αλληλεπιδράσουν και να προβληματιστούν σε καίρια σύγχρονα ζητήματα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διάσταση της μη τυπικής μάθησης που χαρακτηρίζει τις δράσεις και ενισχύει, μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της, το κλίμα επικοινωνίας, κατανόησης, σεβασμού και συμπερίληψης ανάμεσα στους νέους και τις νέες.
Συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες του Erasmus plus
Τι χρειάζεται να γνωρίζουν;
- Είναι σημαντικό πριν λάβουμε μέρος σε μια δράση κινητικότητας να ενημερωθούμε αναλυτικά από τον φορέα που συμμετέχει στο πρόγραμμα και έχει την ευθύνη της διοργάνωσης. Αυτό αποτελεί και δέσμευση του φορέα για την εξασφάλιση της ποιότητας του ίδιου του προγράμματος.
- Κάθε πρόγραμμα έχει συγκεκριμένους στόχους, προτεραιότητες, θεματολογία, ομάδες- στόχους, μεθοδολογία και δραστηριότητες.
Πως μπορούν μπορούν να συμμετέχουν;
- είτε ατομικά: υποβάλλοντας αίτηση σε μια ανοιχτή πρόσκληση φορέα για μια συγκεκριμένη δράση.
- είτε ως μέλος/εθελοντής/ντρια ενός φορέα: συνήθως τότε γνωρίζουμε καλύτερα και το πρόγραμμα στο οποίο θα λάβουμε μέρος και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι/ες για τη συμμετοχή στις δράσεις.
Σε ποιες δράσεις μπορούν να πάρουν μέρος;
Οι νέοι/ες μπορούν να συμμετάσχουν στις παρακάτω δράσεις:
- Ανταλλαγές νέων: οι ανταλλαγές μπορεί να είναι διμερείς (με δύο εταίρους) ή πολυμερείς (με πολλούς εταίρους).
- Σεμινάρια: είναι τουλάχιστον τριμερείς συνεργασίες και έχουν μικρότερη διάρκεια από τα σχέδια κατάρτισης.
- Σχέδια κατάρτισης: είναι τουλάχιστον τριμερείς συνεργασίες και συνήθως δεν ξεπερνούν τις 10 ημέρες.
- Study visit: ολιγοήμερη επίσκεψη σε εταίρο φορέα για γνωριμία και συζήτηση πρακτικών θεμάτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα που υλοποιούν. Συνήθως συμμετέχουν 1- 2 μέλη από κάθε χώρα και πραγματοποιείται στην αρχή του προγράμματος ή πριν την υλοποίηση μιας μεγαλύτερης δράσης.
- Job shadow: επίσκεψη σε εταίρο φορέα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος (συνήθως ΚΑ2 ή ΚΑ3) για ένα συγκεκριμένο διάστημα, ώστε στελέχη του συνεργαζόμενου φορέα (partner) να γνωρίσoυν τον φορέα και τον τρόπο λειτουργίας του και να έχουν μια γόνιμη συνεργασία ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Ποια έξοδα καλύπτονται;
Το πρόγραμμα Erasmus + καλύπτει όλα τα έξοδα (μετακίνηση, διαμονή, διατροφή) σε ποσοστό 100% έτσι ώστε όλοι/ες οι νέοι/ες να μπορούν να λάβουν μέρος.
Επίσης προβλέπεται και ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας που εκδίδουν οι Εθνικοί φορείς υγείας σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ.
Πιστοποίηση
Με τη λήξη της δραστηριότητας οι νέοι/ες αποκτούν το πιστοποιητικό YOUTHPASS.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να λάβετε μέρος στα προγράμματα κινητικότητας της "Σχεδίας στην πόλη" επικοινωνήστε μαζί μας:
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ:2310 236344
Fb: Sxedia stin poli
-----------------------------------------------
Πηγές
https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/erasmus-22-2018/el/
Επιμέλεια κειμένων: Javier Montalvo, Αργυρώ Σκίτσα