Εντυπώσεις από την Παραθινούπολη 2022 και σκέψεις για τα παιδικά φεστιβάλ…
Με ιδιαίτερη χαρά και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης φέτος συμμετείχαμε στην ομάδα σχεδιασμού και επιμέλειας των εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και εμψυχωτικών δράσεων του παιδικού φεστιβάλ ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ του Δήμου Καλαμαριάς. Το φεστιβάλ γιόρτασε τα 20 του χρόνια και από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου η πλαζ Αρετσούς γέμισε παιδικές φωνές και γέλια, χρώματα, παιχνίδια και μουσικές. Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 34 φορείς και δεκάδες παιδαγωγοί, εμψυχωτές και καλλιτέχνες με πρωτότυπα προγράμματα, παιχνίδια, δράσεις και παραστάσεις. Ήταν στα αλήθεια η μεγάλη γιορτή των παιδιών με περισσότερους από 7.000 επισκέπτες. Ρωτήσαμε φίλους και φίλες, γονείς και παιδιά καθώς και τους ίδιους τους συμμετέχοντες να μας πουν τι ήταν φέτος διαφορετικό και ποιες ήταν οι εντυπώσεις τους. Αυτό λοιπόν που έκανε ξεχωριστή τη φετινή διοργάνωση ήταν το απίστευτο κλίμα χαράς και κεφιού και η διάθεση να έρθουμε κοντά, μικροί και μεγάλοι και να διασκεδάσουμε με ασφάλεια. Μετά από 2 χρόνια περιορισμών ήταν μια μοναδική εμπειρία καθώς βρεθήκαμε μαζί, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, ομάδες και φορείς με έναν κοινό σκοπό: να προσφέρουμε όμορφες και δημιουργικές στιγμές στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Καλαμαριάς για την εμπιστοσύνη του και όλους τους συντελεστές, μουσεία, φορείς, οργανώσεις, παιδαγωγικές ομάδες, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς και εθελοντές για την τόσο δημιουργική συνεργασία!
Dream team! Ομάδα εμψύχωσης: Σχεδία στην πόλη, Παρένθεσις
Και όταν πια τα φώτα έσβησαν την Κυριακή το βράδυ και χαλαρώσαμε, ήρθε η ώρα του αναστοχασμού. Στην αξιολόγηση που είχαμε στην ομάδα μας ανταλλάξαμε σκέψεις και για τα παιδικά φεστιβάλ. Τι σημαίνουν στα αλήθεια; Ποιά είναι η αξία τους, τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, τι θέλουμε να πετύχουμε κάθε φορά και με ποιόν τρόπο;
Ας ξεκινήσουμε όμως από μια σύντομη παρουσίαση του αγαπημένου μας παιδικού φεστιβάλ, της Παραθινούπολης.
Παραθινούπολη, ένα πολύτεχνο ταξίδι… με τα παιδιά
Πολλοί μας ρωτούν τι σημαίνει αυτό το όνομα. Πριν 22 χρόνια, το 2001, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς και ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής και μουσικοσυνθέτης Γιώργος Καζαντζής είχαν την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο φεστιβάλ ειδικά για τα παιδιά, με έμπνευση από το πολιτιστικό φεστιβάλ «Παρά θίν' αλός». Να σημειώσουμε ότι η έκφραση αυτή σημαίνει “δίπλα στον γιαλό”. Έτσι γεννήθηκε το παιδικό Παρά θίν’ αλός, η Παραθινούπολη!
Η «Σχεδία στην πόλη» ήταν εκεί από τα πρώτα βήματα μαζί με σπουδαίους φίλους που αφιέρωσαν δημιουργικό χρόνο για να δώσουν σχήμα και μορφή σε αυτή την ιδέα μαζί με τα στελέχη του Πολιτιστικού Οργανισμού. Η Ελένη Δημοπούλου, ο Τάσος Γλαντζής, ο Γιάννης Θεοδώρου, ο Νίκος Θεοδωρίδης και σιγά σιγά η ομάδα μεγάλωνε!
Προσκλήθηκαν φορείς της πόλης, μουσεία, ομάδες, καλλιτέχνες, νέοι δημιουργοί και παιδαγωγοί. Κοινός σκοπός ήταν να προσφέρουμε στα παιδιά μια ξεχωριστή εμπειρία πολιτιστικής μάθησης μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις, παιχνίδια και πρωτότυπες παραστάσεις. Επιλέχθηκε ένας χώρος – τοπόσημο για την Καλαμαριά, το πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα. Για μια εβδομάδα, από εγκαταλειμμένο πεδίο μεταμορφωνόταν σε έναν μαγικό χώρο παραμυθιού. Το 2012 το φεστιβάλ βρήκε νέα στέγη, στην Πλαζ Αρετσούς, μια πραγματική “Παρά-θιν-ούπολη”, μια μαγική πόλη δίπλα στην ακρογιαλιά! Όλα αυτά τα χρόνια έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες δημιουργικές δράσεις και έχουν λάβει μέρος δεκάδες σημαντικοί φορείς και καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια λειτουργίας και θα θέλαμε να τα αφιερώσουμε στους ανθρώπους που πρόσφεραν στο φεστιβάλ και δεν είναι πια κοντά μας:
Τον αγαπημένο μας παιδαγωγό Τάσο Γλαντζή, την ψυχή του Κρουστόφωνου Χρήστο Ερκέκογλου, τον μουσικό και ταξιδευτή των λαϊκών παραμυθιών Παναγιώτη Κούλελη, τον χαρισματικό νηπιαγωγό και κουκλοπαίχτη Νώντα Νικολαΐδη, τον ταλαντούχο σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη, τον ακούραστο τεχνικό μας από την οργάνωση «Εθελοντική Οργάνωση Θεσσαλονίκης» Μήτσο Κουρδή. Ελπίζουμε να χάρηκαν με τα γέλια των παιδιών και τις μελωδίες της φετινής Παραθινούπολης!!! Εμείς θα τους θυμόμαστε για πάντα.
Εργαστήριο τσίρκου και εναέριων ακροβατικών από το ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ
"Ένα ουράνιο τόξο με παιχνίδια" με την ομάδα του InfinityGreece
Γωνιά εργαστηρίων, πλαζ Αρετσούς
"Τα γλυπτά της Ιωάννα Σκητέρη", εικαστική δράση από το Τελλλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Messsy Play με τους Hehe Ξύλινα παιχνίδια με τη Λαλαland
"Ένα γράμμα για σένα", εργαστήρι για τη φιλία από την ομάδα παιδαγωγών της "Σχεδίας στην πόλη"
Εργαστήρια μυστηρίου και φαντασίας με το Πράσινο Σύννεφο
"Ταξίδι στο διάστημα" με το εργαστήριο Art Factory "Blow painting art" από το ΚΑΡΛΑΣ ΑRT WORLD
Κατασκευές από το ΚΔΑΠ "Όμορφος κόσμος της Χαράς" Εικαστικές δράσεις με την Σταυριανή Κωτούλα
Το Βιβλιοδετείο Καλλιτεχνικό και η Τέλα επί το έργον!
Οι μικροί ξυλοπόδαροι του ΜΟΝΟΚΥΚΛΟΥ!
Εκπαιδευτική ρομποτική με την Robotixlab Ώρα για σκάκι με την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς
Τα παιδικά φεστιβάλ…
Η υγειονομική κρίση 2020-2022 έφερε ένα απότομο και σοκαριστικό σταμάτημα στην πολιτιστική ζωή διεθνώς. Ήταν μια πρωτοφανής περίοδος που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ζούσαμε... Δύο χρόνια μετά η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται. Προσπαθούμε λοιπόν σε όλους τομείς της ζωής να βρούμε τα πατήματά μας. Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού, ειδικά σε ότι αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων για παιδιά. Σιγά σιγά επανερχόμαστε...
Οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ οργανώνονται ξανά, οι χώροι πολιτισμού ανοίγουν και προσκαλούν το κοινό να απολαύσει καλλιτεχνικές δράσεις.
Η συμμετοχή της ομάδας μας στη φετινή Παραθινούπολη του Δήμου Καλαμαριάς έδωσε το έναυσμα για σκέψεις και προβληματισμούς όχι μόνο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά γενικότερα για τα φεστιβάλ που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.
Η "Σχεδία στην πόλη" έχει μια πολύχρονη διαδρομή που περιλαμβάνει συμμετοχές σε φεστιβάλ, ανοιχτές γιορτές σε πάρκα, πλατείες και γειτονιές, θεματικές δράσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα σε βιβλιοθήκες, ιδρύματα και σχολεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτή τη διαδρομή είχαμε την ευκαιρία να αποκομίσουμε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες και κάθε χρόνο εμπλουτίζαμε την τεχνογνωσία μας.
Αυτό που μέχρι σήμερα αποτελεί το κίνητρο και τον σκοπό μας είναι να προσφέρουμε σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά πολύπλευρα και δημιουργικά ερεθίσματα για να ανακαλύπτουν και να κατανοούν τον κόσμο. Γιατί πιστεύουμε πως ο πολιτισμός και οι τέχνες έχουν τη δύναμη να περάσουν τα πιο σημαντικά πανανθρώπινα μηνύματα όπως οι αξίες της φιλίας, της ελεύθερης και δημιουργικής έκφρασης, της συνεργασίας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της αγάπης και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Πιστεύουμε πως στην «μετά-covid εποχή», ίσως περισσότερο από ποτέ, η ενίσχυση των ανοιχτών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για παιδιά έχει μεγάλη αξία. Η ανάγκη για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία, πέρα από το τυπικό πλαίσιο εκπαίδευσης, η ανάγκη για ελεύθερο και ασφαλές παιχνίδι είναι πολύ έντονες.
Στη διοργάνωση κάθε φεστιβάλ τα ποιοτικά κριτήρια εξαρτώνται από τους διοργανωτές, τις προτεραιότητες και τους στόχους που θέτουν, την εμπειρία και τις δυνατότητες που έχουν.Σήμερα είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την πολιτιστική εκπαίδευση και τη δημιουργική μάθηση. Η διαδραστικότητα, η συμπερίληψη, η καινοτομία είναι τρία από τα στοιχεία – κλειδιά που αναζητούμε όταν σχεδιάζουμε εκδηλώσεις για τα παιδιά και την οικογένεια. Έχουμε δει κατά καιρούς εκδηλώσεις με το στοιχείο της «εμπορευματοποίησης» και με χαμηλή αισθητική. Ελπίζουμε σιγά σιγά να γίνουν παρελθόν!
Η ανάπτυξη της συνεργασίας και του δημιουργικού διαλόγου με τους τοπικούς φορείς, με ομάδες και καλλιτεχνικά σχήματα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για τον σχεδιασμό ενός φεστιβάλ ή εκδήλωσης ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες δράσεις, δρώμενα και παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών.
Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολα τα φεστιβάλ, συχνά δεν υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί πόροι στους δήμους ή στους φορείς που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση. Υπάρχουν όμως πλέον πολύ καλά παραδείγματα που μας δείχνουν πως αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι το κοινό όραμα. Αυτό δίνει την ώθηση για να αντιμετωπιστούν πρακτικά θέματα και προβλήματα χωρίς να θυσιαστεί η αισθητική και η ποιότητα των εκδηλώσεων.
Ειδικά τα παιδικά φεστιβάλ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θέλουν όραμα, μεράκι, κέφι αλλά και αισθητική αντίληψη και βαθιά γνώση από την οργανωτική ομάδα. Για αυτό είναι σημαντικές οι συνέργειες και η δημιουργική ανταλλαγή τεχνογνωσίας!
Ας στηρίξουμε λοιπόν τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ και ας βοηθήσουμε με τις παρατηρήσεις και την εποικοδομητική κριτική να βελτιώνονται συνεχώς.
Και στη Θεσσαλονίκη είναι αλήθεια πως αγαπάμε πολύ τα φεστιβάλ!!!
Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή
Παράσταση τσίρκου "Μέσα στο δάσος" από την Καλλιτεχνική Ομάδα ΚΙΡΚΟ
Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση!!!