Επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς (TRAINING COURSE) - ευρωπαϊκό έργο "Join In And Make A Change", ERASMUS+KA3
"Συμπεριληπτική μάθηση μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα", 7 δίωρες συναντήσεις από 14/11/2020 ως 12/12/2020
H "Σχεδία στην πόλη" διοργανώνει το επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Συμπεριληπτική μάθηση μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα».
Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων του έργου “Join In and Make A Change”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα για θέματα νεολαίας και δια βίου μάθησης ERASMUS+/KA3.
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε 7 δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις, από 14/11/2020 ως 12/12/2020.
Συγκεκριμένα: 14, 21, 22, 28 Νοεμβρίου και 5, 6 και 12 Δεκεμβρίου, ώρες 11:00-13:00.
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 εκπαιδευτικοί
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται σε δημόσια ή ιδιωτικά δημοτικά σχολεία ή σε φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά 6-12 ετών, στον νομό Θεσσαλονίκης ή όμορους νομούς, έτσι ώστε στη συνέχεια να εφαρμόσουν στην τάξης τους προτάσεις δραστηριοτήτων με την υποστήριξη της παιδαγωγικής μας ομάδας.
Στόχος του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι να δοθούν δημιουργικά ερεθίσματα και προτάσεις για δραστηριότητες και σχέδια μαθημάτων που θα ενισχύσουν τη συμπεριληπτική μάθηση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη θετικού κλίματος συνεργασίας και επικοινωνίας στην ομάδα-τάξη. Παράλληλα, στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες/χουσες εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Δράματος τόσο για τη βελτίωση των σχέσεων της ομάδας όσο και για την προσέγγιση γνωστικών αντικειμένων της διδακτέας ύλης.
Η μεθοδολογία του σεμιναρίου βασίζεται στις αρχές της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης και στις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος.
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σεμιναρίου η “Σχεδία στην πόλη” συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα “Μικρός Βορράς” και εκπαιδευτές με σημαντική εμπειρία στο θέμα.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα υπάρχει υποστήριξη προς τους/τις συμμετέχοντες/χουσες εκπαιδευτικούς με εκπαιδευτικό υλικό, εξατομικευμένα σχέδια μαθημάτων και ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους (Ιούνιος 2021).
👉Λόγω των προληπτικών μέτρων για τον covid19 οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.
👉Σε περίπτωση που αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα οι 3 τελευταίες συναντήσεις να γίνουν δια ζώσης ώστε να υπάρχει και βιωματική προσέγγιση.
👉Θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό με ιδέες για παιχνίδια, δραστηριότητες, βιβλιογραφία και σχέδια μαθημάτων βασισμένα σε τεχνικές της βιωματικής μάθησης και του Εκπαιδευτικού Δράματος.
👉Παράλληλα, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους (Ιούνιος 2021), θα υπάρχει υποστήριξη προς τους/τις συμμετέχοντες/χουσες εκπαιδευτικούς με εκπαιδευτικό υλικό, εξατομικευμένα σχέδια μαθημάτων και ανταλλαγή καλών πρακτικών.
👉Θα αξιοποιηθούν ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά εργαλεία που θα συμβάλουν στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
👉Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του σεμιναρίου θα δοθούν ερωτηματολόγια στους/στις συμμετέχοντες/χουσες (στην αρχή και στο τέλος). Επίσης, θα υπάρχουν και ερωτηματολόγια που μπορούν να συμπληρώσουν με τους μαθητές τους ως ανατροφοδότηση.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
👉Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν.
👉 Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική φόρμα έως 13/11/2020, ώρα 17:00: https://docs.google.com/forms/d/18TwfIIpWtA86iFrj8DfzJ2Rwml-g44UH_iO9dfModT0/edit
👉Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η φόρμα θα απενεργοποιηθεί μόλις συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων.
👉Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310236344 & 6978383064
Πρόγραμμα και θεματικές ενότητες του επιμορφωτικού σεμιναρίου
1η συνάντηση, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, ώρες 11:00-13:00
- Γνωριμία ομάδας.
- Πληροφορίες για το ευρωπαϊκό έργο “Join In and Make A Change”, τους στόχους και τις δράσεις του.
- Παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του σεμιναρίου
- Συζήτηση για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών.
- Διερεύνηση της έννοιας της συμπεριληπτικής μάθησης (Inclusive education).
- Παιχνίδια και δραστηριότητες για την συνεργασία και αποδοχή στην ομάδα της τάξης.
Εκπαιδεύτρια: Αργυρώ Σκίτσα, φιλόλογος, μουσικοπαιδαγωγός, εμψυχώτρια
2η συνάντηση, 21 Νοεμβρίου 2020, ώρες 11:00-13:00
- Εισαγωγή στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Γνωριμία με τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος.
- Ο ρόλος του δασκάλου στο Εκπαιδευτικό Δράμα.
- Παραδείγματα – εφαρμογές.
Εκπαιδεύτρια: Χριστίνα Γιαγκούλη, θεατροπαιδαγωγός
3η συνάντηση, 22 Νοεμβρίου 2020, ώρες 11:00-13:00
- Εξοικείωση με τις τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος.
- Παράδειγμα εφαρμογής Εκπαιδευτικού Δράματος με θέμα το συναίσθημα του φόβου.
Εκπαιδεύτρια: Χριστίνα Γιαγκούλη, θεατροπαιδαγωγός
4η συνάντηση, 28 Νοεμβρίου 2020, ώρες 11:00-13:00
- Εξοικείωση με τις τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος.
- Εφαρμόζοντας το Εκπαιδευτικό Δράμα στη διδασκαλία.
- Παραδείγματα και εφαρμογές από τη διδακτέα ύλη.
Εκπαιδεύτρια: Χριστίνα Γιαγκούλη, θεατροπαιδαγωγός
5η συνάντηση, 5 Δεκεμβρίου 2020, ώρες 11:00-13:00
- Εξερευνώντας τις σχέσεις της ομάδας-τάξης μέσα από ένα σχέδιο Εκπαιδευτικού Δράματος: προσέγγιση του έργου «Ο εγωιστής γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ.
Εκπαιδευτής: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ηθοποιός
6η συνάντηση, 6 Δεκεμβρίου 2020, ώρες 11:00-13:00
- Εξερευνώντας τις σχέσεις της ομάδας-τάξης μέσα από ένα σχέδιο Εκπαιδευτικού Δράματος: προσέγγιση του έργου «Ο εγωιστής γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ.
Εκπαιδευτής: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ηθοποιός
7η συνάντηση, 12 Δεκεμβρίου 2020, ώρες 11:00-13:00
- Ανατροφοδότηση, συμπεράσματα.
- Συζήτηση για την υποστήριξη των συμμετεχόντων σε ατομικό επίπεδο με εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες έως τη λήξη του σχολικού έτους (Ιούνιος 2021).
- Ολοκλήρωση του σεμιναρίου.
Ομάδα εκπαιδευτών: Αργυρώ Σκίτσα, Χριστίνα Γιαγκούλη, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.
Λίγα λόγια το έργο…
“Join In and Make A Change” - Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+KA3
Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» είναι εταίρος στο τριετές ευρωπαϊκό έργο “Join In and Make A Change”.
Στόχος του έργου είναι να διερευνήσει την έννοια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης (inclusive education) και να αναδείξει το Εκπαιδευτικό Δράμα (Drama in Education) ως ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τη μάθηση και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από δράσεις επιμόρφωσης, δικτύωσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Το έργο υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος για θέματα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης ERASMUS+/ ΥΠΟΔΡΑΣΗ KA3.
Εταίροι του έργου:
- TAKA TUKA Society, Λουμπλιάνα, Σλοβενία, επικεφαλής του έργου.
- Innocamp PL, Γκντανσκ, Πολωνία, σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου του Γκντανσκ.
- The Basic School of Arts, Na Popelce, Πράγα, Τσεχία, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικού Δράματος του Πανεπιστημίου της Πράγας.
- Σχεδία στην πόλη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.
Κύριοι στόχοι του έργου:
Η ενημέρωση και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για την σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα στις χώρες – εταίρους του έργου.
Η καταγραφή των αναγκών και των δυσκολιών που βιώνουν τόσο οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία όσο και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η επικοινωνία, δικτύωση και ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων με εκπροσώπους φορέων που σχετίζονται με την εκπαίδευση καθώς και συλλόγους γονέων μέσω οργανωμένων συναντήσεων (focus group, ημερίδες).
Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην εφαρμογή τεχνικών Εκπαιδευτικού Δράματος.
Η έρευνα, μελέτη, παραγωγή και έκδοση παιδαγωγικού υλικού σχετικά με την εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Δράματος στο σχολείο.
Διάδοση του Εκπαιδευτικού Δράματος ως μία καλή πρακτική για την ανάπτυξη θετικού κλίματος σε διαφορετικά μαθησιακά περιβάλλοντα τυπικής και μη τυπικής μάθησης.
Η αξιολόγηση και διάχυση των αποτελεσμάτων από την υλοποίηση των δράσεων του έργου.
Δράσεις του έργου:
Διερευνητικές συναντήσεις (focus group) για την καταγραφή απόψεων και αναγκών στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Διεξαγωγή αντίστοιχης ποσοτικής έρευνας (με ερωτηματολόγια) σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Εκπαιδευτικές συναντήσεις στις χώρες-εταίρους του προγράμματος.
Διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και συνεδρίων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα «Συμπεριληπτική μάθηση μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα».
Υποστήριξη των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο κατά την υλοποίηση δραστηριοτήτων με τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος στην τάξη τους για διάστημα 6 μηνών.
Έκδοση εκπαιδευτικού υλικού στην γλώσσα της κάθε χώρας, καθώς και στην αγγλική, σχετικά με τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος ως βοηθητικού εγχειριδίου για τους εκπαιδευτικούς.
Το έργο λήγει στις 31/12/2021 και ευελπιστούμε τα αποτελέσματα των δράσεων να είναι θετικά και χρήσιμα για εκπαιδευτικούς και φορείς εκπαίδευσης.