Εκπαιδευτικό φεστιβάλ, Σεπτέμβριος 2020, Θεσσαλονίκη

"Πολιτιστική κληρονομιά – δημιουργικές προσεγγίσεις μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα”

 

Η «Σχεδία στην πόλη» διοργανώνει το εκπαιδευτικό φεστιβάλ “Πολιτιστική κληρονομιά – δημιουργικές προσεγγίσεις μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Join in and make a change” – Drama in education for inclusive schools.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για παιδιά και εκπαιδευτικούς με στόχο να δοθούν δημιουργικά ερεθίσματα προσέγγισης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ματιά της συμπερίληψης, της κατανόησης των διαφορετικών πολιτισμών και της ειρηνικής συνύπαρξης. 

Ως εκπαιδευτικά εργαλεία προτείνονται οι τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, δραματοποίησης και αφήγησης. 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS PLUS / KA3 και συμμετέχουν φορείς από την Σλοβενία (Leader), την Πολωνία και την Τσεχία. 

Οι δράσεις του φεστιβάλ σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων και σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα και τις τρέχουσες οδηγίες για τον covid19.

☎ Περισσότερες πληροφορίες: 2310236344 & 6978 383064.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Ταξίδια πολιτισμού στην πόλη μου», πολιτιστικά εργαστήρια για παιδιά 5-10 ετών

⏰   31/8 ως 11/9, 11:00-13:30, στον χώρο της "Σχεδίας στην πόλη" (Παπαμάρκου 8, περιοχή Άθωνος)

Κύκλος 10 δημιουργικών εργαστηρίων για την πολιτιστική κληρονομιά και την ειρηνική συνύπαρξη βασισμένα σε τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος. 

Δευτέρα 31/8: «Μια μέρα με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Γαλέριο», μαθαίνουμε την ιστορία των σπουδαίων ρωμαϊκών μνημείων όπως η Ροτόντα, η Καμάρα, τα βασιλικά ανάκτορα, ο Ιππόδρομος.

Τρίτη 1/9: «Οι αγορές της Θεσσαλονίκης», από την  Αρχαία ρωμαϊκή αγορά ως την αγορά της δικής μας γειτονιάς, της Άθωνος, γνωρίζουμε τις αγορές της πόλης μας, τα επαγγέλματα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε διαφορετικές εποχές.

Τετάρτη 2/9: «Ζωγράφοι ή αρχιτέκτονες;», με πινέλα, χρώματα και υλικά χειροτεχνίας δημιουργούμε τη δική μας εικόνα για τη Θεσσαλονίκη του χθες και του σήμερα!

Πέμπτη 3/9: «Μαγικές πένες και νότες της πόλης μου», πρωτότυπο εργαστήρι δημιουργικής γραφής και μουσικής ακρόασης με έμπνευση από σπουδαίους λογοτέχνες της πόλης αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη!

Παρασκευή 4/9: «Θαλασσινές ιστορίες», μια παράξενη ιστορία μυστηρίου μας οδηγεί από το λιμάνι και τον Λευκό Πύργο ως το Καραμπουρνάκι και σ’ αυτή τη διαδρομή ανακαλύπτουμε πολλά μυστικά δεμένα με την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της! Παιχνίδια γρίφων, δοκιμασίες, χάρτες θησαυρών κρυμμένοι σε παλιά αρχοντικά και σε αποβάθρες μας περιμένουν σε μια φανταστική θαλασσινή διαδρομή!

Δευτέρα 7/9: «Ιστορίες καθημερινότητας»: μέσα από παιχνίδια ρόλων ταξιδεύουμε στο χρόνο για να δούμε σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα ως σήμερα. Μιλάμε για τις ιστορίες τους και φτιάχνουμε με πηλό χρηστικά αντικείμενα και παιχνίδια. 

Τρίτη 8/9: «Η φαντασία του συγγραφέα»: γνωρίζουμε τον σπουδαίο σύγχρονο συγγραφέα της παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιο Τριβιζά και αναζητούμε ένα διαφορετικό τέλος για τα βιβλία του! Χρησιμοποιούμε τεχνικές δραματοποίησης αλλά και δημιουργικής γραφής.

Τετάρτη 9/9: «Πορτραίτα του χθες και του σήμερα»: Δημιουργούμε τα δικά μας πορτραίτα ως κάτοικοι της Θεσσαλονίκης σε διαφορετικές εποχές! Για να μπούμε στο ρόλο χρειαζόμαστε καπέλα, πινέλα και φαντασία!

Πέμπτη 10/9: «Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι των πολιτισμών»: ποιοι ζούσαν άραγε στη Θεσσαλονίκη πριν 100 χρόνια, ποια ήταν η θρησκεία τους, τα έθιμα τους, τα αγαπημένα τους φαγητά; Ποια μνημεία μας θυμίζουν σήμερα τον πολιτισμό των κατοίκων; Τα είδατε; Είναι ακόμα εδώ για να μας δείξουν πόσο σημαντικό είναι να ζούμε όλοι μαζί, ειρηνικά! Γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των λαών.  Ένα βιωματικό εργαστήρι για την πολυπολιτισμικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη. 

Παρασκευή 11/9: «Το κουκί και το ρεβύθι και το παραμύθι αρχίζει…»: ταξιδεύουμε με λαϊκά παραμύθια από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου και  μαθαίνουμε λαχνίσματα, νανουρίσματα και παροιμίες από την προφορική μας παράδοση. Μέσα από τα σύμβολα, τους ήρωες και τις ιστορίες τους ανακαλύπτουμε  πόσα μας ενώνουν με τους γειτονικούς μας λαούς!

 

Βιωματικό σεμινάριο για φοιτητές και εκπαιδευτικούς, «Δημιουργικές προσεγγίσεις για την  πολιτιστική κληρονομιά»

⏰ Κυριακή 27/9, 10:00-14:00, πολυχώρος WE (3ης Σεπτεμβρίου 20, περιοχή Πανεπιστημίων)

Εργαστήρια δημιουργικής μάθησης και αφήγησης λαϊκών παραμυθιών

Εκπαιδεύτριες:  Αργυρώ Σκίτσα, φιλόλογος, μουσικοπαιδαγωγός

                           Ανθή Θάνου, αφηγήτρια

Πρόγραμμα σεμιναρίου:

10:00-10:30: Υποδοχή, παιχνίδια ενεργοποίησης ομάδας

10:30-11:30: “Μνημεία της πόλης, μέσα από την ματιά της συμπερίληψης ”: μέσα από βιωματικό παιχνίδι και τεχνικές δραματοποίησης θα προσεγγίσουμε τις  έννοιες του σεβασμού στην πολιτισμική ταυτότητα, της συμπερίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ερέθισμα του εργαστηρίου θα αποτελέσουν μνημεία της πόλης που συνδέονται με τις διαφορετικές κοινότητες που έζησαν στη Θεσσαλονίκη.

Εκπαιδεύτρια: Αργυρώ Σκίτσα, φιλόλογος, μουσικοπαιδαγωγός, εμψυχώτρια

 

11:30-11:45: Διάλειμμα

11:45-13:30 : «Άϋλη πολιτιστική κληρονομιά και παραμυθιακός λόγος -  τεχνικές αφήγησης»: διερευνούμε τον λαϊκό λόγο της παγκόσμιας προφορικής παράδοσης και τον ζωντανεύουμε με τη φωνή, το σώμα και την κίνηση μας. Εκπαιδεύτρια: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια

13:30-14:00: αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, εκπαιδευτική παράσταση με την Ανθή Θάνου

 

*Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι υποχρεωτική η εγγραφή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://docs.google.com/forms/d/1kePiRrwBuRrrn226n47Yfvu2XZHL-JAp33Az4Ph8R0E/viewform?edit_requested=true

*Συνδρομή συμμετοχής: 10,00 €

*Δίνεται φάκελος σημειώσεων και βεβαίωση επιμόρφωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  ΕRASMUS+/KA3.

☎ Πληροφορίες: 2310 236344 & 6978 383064, καθημερινά 10:00-20:00