Τοπικά προγράμματα
Πιστεύουμε στις στοχευμένες παρεμβάσεις στην τοπική κοινότητα και στην αλληλεπίδραση που υπάρχει όταν αποφασίσουμε να επικοινωνήσουμε με ειλικρίνεια, σεβασμό και ανεκτικότητα. Η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η δημιουργικότητα, η κοινωνική δικτύωση είναι τα κυριότερα οφέλη που αποκομίζουν οι νέοι που συμμετέχουν στα τοπικά προγράμματα που υλοποιούμε στην ομάδα.
Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από το πιο σημαντικά προγράμματα που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Νέα γενιά σε δράση"- ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΝΕΩΝ
H Σχεδία στην πόλη υλοποίησε δύο Εθνικές Πρωτοβουλίες Νέων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γ.Γ. Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και δια βίου Μάθησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε δράση».
1. Σεπτέμβριος 2009 - Ιούνιος 2010: Δράση 1.2 – Εθνική Πρωτοβουλία Νέων, αρ.συμβ. GR-12-56-2009-R2 & 1.2/R2/2009/15
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Παί-ζω με τα δικαιώματά μου -μαθαίνω τα δικαιώματα μου με οδηγό το παιχνίδι».
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 15 νέοι εθελοντές-παιδαγωγοί.
Επισκεφθήκαμε 20 σχολεία, 43 τάξεις και συμμετείχαν περίπου 1.500 μαθητές δημοτικών σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης.
Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα των Δικαιωμάτων του παιδιού μέσα από τη βιωματική προσέγγιση.
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες με δραματοποίηση ιστορίας, παιχνίδια γνώσεων, κινητικά παιχνίδια, εικαστική δραστηριότητα και παρουσιάση μέσω Power Point παιχνιδιού-κουίζ με πληροφορίες και ερωτήσεις κατανόησης.
Ταυτόχρονα, στις δράσεις του προγράμματος συμπεριλαμβάνονταν εκπαίδευση νέων παιδαγωγών – εθελοντών, εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με εκπαιδευτικούς μέσα από τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού και blog στο διαδίκτυο.
Μετά από την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση που είχε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς το πρόγραμμα συνεχίστηκε και την εκπαιδευτική χρονιά 2010-2011.
2. Ιούνιος – Δεκέμβριος 2014: Δράση 1.2 – Εθνική Πρωτοβουλία Νέων, αρ. συμβ. GR-12-E50-2013-R1 & 1.2/R1/2013/38
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Η τέχνη μέσα σου - Το κοινωνικό τσίρκο, ένας δημιουργικός δρόμος για κοινωνική ένταξη και απασχόληση»
Συμμετείχαν 15 νέοι και νέες της ομάδας και 30 παιδιά και έφηβοι Ρομά. Κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας η ομάδα εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές κοινωνικού τσίρκου, διοργάνωσε δρώμενα σε γειτονιές της πόλης, καθώς και ενημερωτικό σεμινάριο για την διάχυση των αποτελεσμάτων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργαστήκαμε με την οργάνωση «Φάρος του κόσμου», στην κοινότητα Δενδροποτάμου ενώ είχαμε την υποστήριξη της «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2014", 17 έως 21 Μαρτίου 2014
Εβδομάδα δράσεων ευαισθητοποίησης για τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό με τίτλο «Οι μαύρες γάτες πηγαίνουν σχολείο; – οι νέοι μιλούν στα παιδιά για το ρατσισμό»
Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» σε συνεργασία με τη "Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014' συνδιοργάνωσαν μια εβδομάδα δράσεων ευαισθητοποίησης για τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό με θέμα «Οι μαύρες γάτες πηγαίνουν σχολείο; – οι νέοι μιλούν στα παιδιά για το ρατσισμό».
Οι δράσεις διήρκεσαν από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου ως την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, με καθημερινές επισκέψεις σε τάξεις δημοτικών σχολείων της πόλης μας.
Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια σε τάξεις δημοτικού (Δ' – Στ') με στόχο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν θέματα που αφορούν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που οδηγούν στον ρατσισμό.
Τα εργαστήρια σε κάθε τάξη είχαν διάρκεια δύο διδακτικές ώρες και βασίζονταν στις αρχές της μη τυπικής μάθησης και της ομαδο – συνεργατικής διαδικασίας. Πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της τάξης μαζί με τον εκπαιδευτικό.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτές και νέοι παιδαγωγοί εθελοντές της ομάδας μας όπου είχαν προετοιμάσει από κοινού το εκπαιδευτικό υλικό.
Η εβδομάδα ευαισθητοποίησης ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, ώρες 18:00-20:00. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά εργαστήρια για παιδιά και καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή του κοινού.
Στόχος μας ήταν, μέσα από τις δράσεις της εβδομάδας ευαισθητοποίησης, τόσο οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα των σχολείων, όσο και οι επισκέπτες στην ανοιχτή εκδήλωση, να μάθουν για τον διάλογο που γίνεται σήμερα στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή κοινότητα και αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, εστιάζοντας στην αναγνώριση των ατομικών δικαιωμάτων, την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της φτώχειας.
Το περιεχόμενο και οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος στηρίζονται σε δραστηριότητες που προάγουν την αλληλοκατανόηση, την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής συνείδησης και την αλληλεγγύη. Βοηθούν, επιπλέον, στην άρση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων και διευκολύνουν στην αμοιβαία κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.
Μελλοντικός μας στόχος είναι να εμπλουτίσουμε το εκπαιδευτικό υλικό και να συνεχίσουμε τις επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια του Νομού Θεσσαλονίκης.
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Πρόγραμμα «Νέοι και Εθελοντισμός»
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το πρόγραμμα δράσεων «Νέοι και εθελοντισμός» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Νεότητας - Αθλητισμού και Εθελοντών προκειμένου να προάγει την ιδέα του εθελοντισμού και να παρέχει οργανωμένη εκπαίδευση βασισμένη στις αρχές της μη τυπικής μάθησης σε νέους ηλικίας 18-35 ετών.
Σκοπός του προγράμματος «Νέοι και εθελοντισμός» ήταν να ευαισθητοποιήσει τους νέους στην έννοια του εθελοντισμού και στη σημασία της κοινωνικής προσφοράς, να προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες σε εθελοντικά προγράμματα και κοινωνικές παρεμβάσεις στην πόλη.
Το πρόγραμμα δράσεων πραγματοποιήθηκε σε δύο κύκλους, σε τακτικές εβδομαδιαίες και μηνιαίες συναντήσεις:
Από τον Απρίλιο 2012 έως τέλη Ιουνίου 2012
Από αρχές Σεπτέμβρη 2012 ως τέλη Δεκέμβρη 2012
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ: 40 άτομα σε κάθε φάση (ηλικίας 18-35).
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ: το πρόγραμμα περιελάμβανε κατάρτιση μέσα από βιωματικά σεμινάρια και πρακτική άσκηση των εθελοντών.
1. Εκπαίδευση νέων εθελοντών στους τομείς: εμψύχωση ομάδας, διαφορετικότητα - πολυπολιτισμικότητα, γνωριμία με τις τέχνες, οργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων στην κοινότητα.
2. Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης εθελοντών «Διασκεδά-Ζουμε!»: αφορά στην οργάνωση ψυχαγωγικών δράσεων για νέους με αναπηρίες του Ειδικού Ψυχαγωγικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων εθελοντών.
3. Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης εθελοντών «Παί-ζουμε;»: αφορά στην δημιουργία και υλοποίηση παραστάσεων και καλλιτεχνικών δράσεων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων εθελοντών.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ "Άγιος Στυλιανός"
Σεμινάριο εκπαίδευσης νέων εθελοντών
Σεμινάρια εκπαίδευσης νέων εθελοντών
Από το 2012 συνεργαζόμαστε με το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης των νέων εθελοντών που διοργανώνει το Βρεφοκομείο.
A’ κύκλος: 16 Σεπτεμβρίου - 14 Οκτωβρίου 2013. Η συνολική διάρκεια ήταν 16 ώρες και πραγματοποιήθηκαν 5 εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα 18:00-21:00, στο χώρο του Ιδρύματος. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 18 υποψήφιες εθελόντριες και ολοκλήρωσαν με συνέπεια οι 16.
Β’ κύκλος: 7 Απριλίου - 23 Ιουνίου 2014. Η συνολική διάρκεια ήταν 30 ώρες και πραγματοποιήθηκαν 12 συναντήσεις, κάθε Δευτέρα, ώρες 18:00-21:00, στο χώρο του Ιδρύματος. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 14 άτομα.